Denne side vil blive oversat til dansk

Custom Bygge

Bygg ditt eget vapen:
Det är spännande, roligt och en utmaning att kreera sitt eget vapen. Ett vapen som ska uppfylla alla dina krav och önskemål och som genom många år ska ge dig ett maximalt utbyte och tillfredställelse vid utövning av ditt skytte och vid din jakt.
Innan du börjar att specificera vilka delar ditt vapen ska bestå av, bör du funderar över vilka användningsområden du vill att ditt vapen ska uppfylla.
Exempel på frågor:
Ska du använda vapnet för både jakt och tävlingsskytte?
Vilken typ av jakt, skytte tycker du mest om?
Ska vapnet byggas på en låda (mekanism) jag har?
Ska vapnet vara enkel skott eller med magasin? Ett vapen med en låda för enkelskott är styvare och ger därmed bättre precision.
Laddar du din egen ammunition eller köper du fabriksladdad, eller vill du att du ska kunna köpa en ask när du behöver?
När du har svarat på ovanstående och dina egna frågor, kan du börja specificera:
Den första fråga som kommer upp är vilken kaliber ska jag välja?
Ska du köpa övningsammunition till en rimlig kostnad, finns det egentligen “bara” 3 kalibrer att välja på: 6,5×55 (Swedish), Win 308 och 30-06, dessa kalibrer ska absolut inte underskattas, det är mycket användbara kalibrer. Jag har själv jagat med 308 och 30-06 i många år.
Har du tänkt dig att ladda själv är det i princip fritt fram att välja kaliber utifrån dina svar på frågorna. Mycket fina kalibrer i 6 mm (klass 2) är PPC, Norma BR, 243 win och Norma XC, har du valt att ditt vapen ska ha magasin bör du här välja 243 Win eller Norma XC. I klass 1 finns det bl.a. 6,5-284 (ca 100 m höger utgångshastighet än 6,5×55), 708 Rem, 7 mm. Rem Mag, 308 win, 30-06 och 300 Win Mag, det finns många flera, det är bara
att låta fantasin flöda.
Pipa och låda (mekanism) mm.Pipan och lådan är de viktigaste komponenter i ett vapen och här ska man inte snåla. En precisionslåda är att rekommendera, en låda som är tillverkat enligt bänkskytte principer. Det borgar för kvalitet och toleranser och säkerställer att pipan får bäst möjliga förankring och anläggning, så att krafterna från skottet fördelas jämnt mot anläggningsytan och att det inte blir några sneda krafter vad gäller både pipa, låda och slutstycke.
Du bör välja en så kraftig pipa som möjligt i “match grade” kvalitet för den användning du har tänkt dig, “Big Is Best”, t.ex. en pipa som är lämplig för de flesta jaktformer är contour #4 (US) #1400-28″ (Lothar Walther), det innebär att en pipa i kaliber .30 L: 68 cm (27″) väger ca. 1,6 kg.
Kolven är mycket viktig för det perfekta skottet och här finns det en uppsjö att välja på. Det du bör tänka på är att väljer du en träkolv och vissa kompositkolvar, då ska du vara beredd att det tillkommer en “pillar bedding” som kostar från ca SEK 2600. En pillar bedding är ett “måste” för en sådan kolv. Det finns idag en del kolvar på marknaden som har en fräst aluminiumsbedding som standard, vilket jag tycker är att föredra och det medför en minimal anpassning av kolven.
Sedan är det bara att välja avtryckare, här är Jewell väl ett “självklart” val om man har Remington standard på lådan, men det finns flera andra som kan vara aktuella (normalt till lägre pris).Du är mycket välkommen att kontakta mig med frågor om ett custombygge, jag föredrar om du kontaktar mig via mail kontakta, men du är också välkommen att ringa mig.